Oesters

Oesters

Oesters zijn wereldwijd te kopen en overal geliefd. Bij ons in Amsterdam, als de zon schijnt, kun je geen terras voorbij lopen of je ziet de mensen zitten met een plateau oesters en een glas bubbels. Oesters zijn er dan ook in vele soorten en maten en je kan er qua bereiding ook eindeloos mee variëren. De meeste mensen eten ze het liefst- gewoon puur natuur - rauw dus én super vers. Met een beetje citroen en gemalen zwarte peper of rode-wijnazijn met uitjes, dit laatste wordt op zijn Frans “mignonette” genoemd.

Heb je je wel eens afgevraagd waar je de meest verse oesters kunt kopen? Waar je op moet letten en hoe je oesters het beste thuis kunt bewaren? Ook zullen we hier binnenkort laten zien hoe je oesters openmaakt en natuurlijk hoe je ze het beste eet. En niet geheel onbelangrijk wat je erbij drinkt. Wist je ook dat oesters ontzettend duurzaam zijn en dat het kweken hiervan al eeuwen lang gebeurt?   

Waar komen oesters vandaan?

Wetenschappers schatten dat er al zo’n 250 miljoen jaar oesters bestaan. In de tijd van de jagers en verzamelaars was de wilde oester naast de oester zelf als voedsel, de schelp ook erg geschikt om wapens van te maken. De kweek van oesters komt oorspronkelijk uit China. Zo’n 100 jaar voor Christus begon de Romein Sergius Orata het kweken van oesters in Europa. Ook waren de Romeinen al zeer bedreven in het importeren van wilde oesters uit Frankrijk, Schotland en het Byzantijnse rijk (het Oost-Romeinse rijk). 

Zijn oesters gezond?
Oesters zijn mega gezond! Ze bevatten namelijk weinig calorieën. Ook zit er amper vet en cholesterol in. Daarom zijn oesters de allerbeste keuze als hapje voor een feestelijke gelegenheid. Ook zijn ze rijk aan vitamine B1 en B2 en de mineralen calcium, kalium, jodium, fosfor, selenium, magnesium en zink. Zink en magnesium spelen een grote rol in de stofwisseling. En zink zelf is goed voor een tal aan dingen; het ondersteunt namelijk een gezond immuunsysteem, stimuleert wondgenezing, sterke botten, mooi haar en een goed geheugen. Wat wil je nog meer?

Duurzaamheid
Het produceren van oesters vergt erg weinig CO2 en zijn daarom zelfs duurzamer dan het produceren van de meeste plantaardige producten. Oesters worden bijna altijd gekweekt en de afstand tussen de kwekerijen en de consumenten is zeer klein en vergt daardoor weinig brandstof voor het transport. Daarnaast groeien kwekerijen zeewier om de oesters op te slaan. En laat zeewier nou net een plantje zijn dat CO2 opslaat.
Oesters leven, zelfs in kwekerijen, in hun natuurlijke habitat, namelijk de zee. En halen daarbij ook nog hun eigen voedsel uit het zeewater. Bij dit proces wordt het zeewater gefilterd door de oesters zelf. Er is zelfs aangetoond dat zeewater waar oesters groeien schoner is en de biodiversiteit groter dan op andere plaatsen. Veel duurzamer kan dus bijna niet!

Waar koop je oesters?
Oesters koop je het liefst zo vers mogelijk. En waar is het verser dan direct vanaf de visafslag? Via de viswinkel van The Seafood Bar (link naar de schaal en schelpdieren pagina) kan je veel verschillende soorten vinden. Vergeet ook je oestermes niet mee te bestellen! 

Hoe bewaar je oesters?
Oesters bewaar je in de koelkast (2 tot 5 graden) in het kistje waarin ze geleverd worden. Zo kunnen ze rechtop blijven liggen maar wel ademen. Oesters zijn namelijk tot het moment dat je ze van de schelp los snijdt levend. Het zeewater moet ook goed in de schelp blijven liggen, want daar halen ze nog voeding uit en dit zorgt er voor dat ze niet uitdrogen. Oesters zijn mits goed gekoeld en rechtop bewaard best wat dagen houdbaar. De datum van de vangst en de houdbaarheidsdatum zijn altijd op de kist te vinden. 

Hoe eet je oesters?
Als een oester goed is losgemaakt van de schelp dan kan je hem op smaak brengen met iets van een zuurtje; bijvoorbeeld citroen of de eerder genoemde mignonette. Daarna kan je hem opeten en is het wel de bedoeling dat je er een aantal keer op kauwt en niet zomaar in een keer doorslikt. Anders proef je weinig.
Wat betreft andere bereidingswijzen is er veel mogelijk. Je kunt de oesters namelijk stomen, grillen of gratineren. Er zijn veel recepten te vinden. 

Wat drink je bij oesters?
Over het algemeen wordt er witte wijn uit kustgebieden gedronken bij oesters. Vooral Franse wijnen uit de gebieden Loire, Champagne en Chablis doen het erg goed bij oesters. Chablis wordt zelfs oesterwater genoemd. Dit komt omdat deze gebieden voor de laatste ijstijd onder het zeespiegel lag en hierdoor er allerlei schelpen resten zijn terug te vinden in de bodem. Dit geeft deze wijnen een licht ziltige smaak die erg goed gaat bij de ziltige oesters. Maar ook bijvoorbeeld een Spaanse Albariño uit de kust van Noord Spanje gaat uitstekend bij oesters.

In Schotland wordt er ook veel whiskey gedronken bij oesters. De whiskey wordt gestookt uit lokaal turf, waarin nog resten fossiel zeewier zitten. Dit geeft de whiskey ook weer die ziltige smaak die zo goed past bij de ziltige oesters.

Of doe het als de Russen en drink vodka bij de oesters. In onze restaurants wordt er bij de Bloody Mary ook een oester geserveerd. En over andere sterke dranken gesproken is Gin (met of zonder tonic) ook een hele goede combinatie.